Sellak Orange 0.5 Kg

KÉRJ EGY EGYEDI AJÁNLATOT ↓

Gyors ajánlatkérés

Minőségi termékek

Garantált minőség

Mennyiségi kedvezmények

Ingyenes kiszállítás*

Leírás

SELLAKK :
Természetes (állati) eredetű, vegyi úton fehérített viasztalanított gyanta.
Ivory és orange színekben kapható.

A sellak Indiából, Thaiföldről származik, a Laccifer lacca nevű, fákon tenyésző növényélősködő rovar, a lakktetű váladékából készítik. A rovar leggyakrabban az Aleurites laccifera és a Croton lacciferus növények hajtásaiból táplálkozik, és testéből vöröses színű, sűrűn folyó nedvet választ ki. Ez az anyag vastagon beborítja a növény ágait, ezért sokáig úgy hitték, hogy a gyantát a fa izzadja ki a tetű csípése következtében; ma már tudjuk, hogy ez a megtermékenyített nőstény rovar váladéka, mely az ivadékgondozást segíti elő. 1 kg sellakot kb. 300 000 tetű képes előállítani.
A sellak gyantákat, viaszokat és színezőanyagokat tartalmaz. Létezik sötétebb, vöröses színű sellak, a rubinsellak vagy gránátsellak, a világosabb színűt aranysellaknak, vagy árnyalattól függően orange és lemon sellaknak nevezik. A világosabb színű sellaknak nagyobb a természetes viasztartalma, ezért kevésbé rideg, mint a sötétebb színű. A fehér sellakot kémiai fehérítéssel, hipokloritos vagy más kezeléssel állítják elő.
Mivel a sellak ehető, emészthető, az egészségre nem ártalmas (bár arra érzékenyeknél allergiát okozhat).

Felhasználható: bútoriparban pácolásra és bútorpolitúr, nyomdafestékek, padlóápoló szerek
előállítására. Etanolban, metanolban oldható. Elsősorban antik bútorok, értékes hangszerek lakkozására használják, de „bio” jellege miatt egyre inkább előtérbe kerül, divatba jön hétköznapi tárgyakon, egyszerűbb bútorokon való alkalmazása is.